top of page
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Google+ - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
Featured Posts

2020'de En İyi Şirketler Tarafından Tercih Edilmek İstiyorsanız Bu Becerilere Yatırım Yapın!



Artık hepimiz (hemen hemen hepimiz) yeni beceriler öğrenmekle yakından ilgileniyoruz ve bu da beni acayip mutlu ediyor. Ve yine hemen hemen hepimiz yeni alışkanlıklar oluşturmaya odaklanarak yıla başlarken, eğitimlere talep Ocak ayında artıyor. Ama hey, Şubat bitiyor bile. Mart geldi hatta, kapıdan bakıyor.


Eğer siz de benim gibiyseniz muhtemelen bu ay birkaç beceri (yani skills) öğrenmek için zamanınız var. Ya da zaman ayırmak istiyorsunuz.


Ancak zorluk şu: LinkedIn verilerine göre dünyada en az 50.000 profesyonel beceri var. 50.000!!!


Ne yaptın Gizem zaten yetersiz hissediyordum şimdi daha da kaygılandım diyorsanız sizi o histen hemen çekip alayım. Ama kendinize şunu sorabilirsiniz: Potansiyel olarak öğrenebileceğim 50.000 beceriden, bugün tüm yıl öne çıkabilmem için hangisini öğrenmeliyim?


Biliyorsunuz beceriler (skills) Soft skills ve Hard skills diye ikiye ayrılıyor. Aslında daha farklı ayıran ekoller de var (personal-interpersonal ve technical vb). Ama genel geçer kavram hala ikiye ayırmak ve hard/soft demek üzerine. Bu ayırımı neden yaptılar, software hardware gibi benzetim yapmak için mi inanın bilmiyorum ve çok da tasvip etmesem de izin verin açıklayayım bu kavramları.


2020 için hedefleriniz ne olursa olsun - daha büyük bir proje üstlenmek, yeni bir işe başlamak, bir takıma liderlik etmek - bu becerileri öğrenmek bir sonraki fırsat için öne çıkmanıza kesinlikle yardımcı olacaktır.


Hard vs Soft Skills nelerdir?


Hardware ve software den türetildiklerini düşünüyorum. Aslında oldukça benzer:)

Kimin en iyi matematik becerisine sahip olduğunu belirlemek kolaydır. Test yaparsın, puanına bakarsın. Ama yaratıcılıkta, empatide veya diplomaside kimin en iyi olduğunu belirlemek zor.


Soft skills'in terimsel olarak Türkçe karşılığı yok. Ben davranış ve düşünme, kişisel özellikler ve bilişsel beceriler olarak çevirebilirim. Ama çok uzun olacağı için izninizle bu yazıda İngilizce terimleri kullanayım.


Aslında talihsiz bir terim kulağa zayıf ve önemsiz geliyor. Fakat hiç değil! Gerçek şu ki, soft skills kariyeriniz için en önemli becerilerdir. Bunlar, sistemleştirilmesi ve otomatikleştirilmesi zor becerilerdir. Liderliği ve yaratıcılığı tanımlayan becerilerdir.

Yani Soft skills, davranışsal olan ve kişinin çalışmave sosyal hayatındaki başarısını önemli oranda etkileyen kişisel yeteneklerdir.


Hard skills ise,  yazılım geliştirme, kodlama, Scrum, animasyon, AI, vergi muhasebesi veya istatistik gibi özel bilgi ve teknik yetenekleri içerir. Tanımlamak ve ölçmek soft skillsten daha kolaydır. Başka bir deyişle, hard skills diye adlandırdığımız yetenekler bir testle kolayca ölçülebiliyorken, soft skills ölçülemez.


Soft bir beceriyi güçlendirmek, asla modası geçmediği için kariyerinize yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biridir. Çünkü mevcut işimizde işleri yapma ve yeni fırsatlar yakalama yeteneğimizi yaratan veya bozan temel kişilerarası becerilerdir. Ayrıca, yapay zekanın yükselişi, robotların tam olarak otomatikleştiremeyeceği türdeki beceriler olduğu için soft beceriler giderek daha önemli hale geliyor.


Bu yüzden bugün kıdemli liderlerin % 57'si Soft becerilerin daha önemli olduğunu söylüyor. Bu sebeple bugün sadece soft beceriler üzerinde duracağım ama talep ederseniz bir sonraki yazımda mutlaka diğer teknik becerilere de yer veririm.


Şirketlerin 2020'de en çok aradığı soft beceriler nelerdir?


Bu yılki listenin başında geçen senelerde olduğu gibi yaratıcılık var. Onu, işbirliği, ikna ve adaptasyon izliyor. Daha fazla görev odaklı bir beceri olan 'zaman yönetimi' en iyi soft beceriler listesinden düştü. "Duygusal zeka" yerini aldı.


Zaman yönetimi hala çok değerli bana göre çünkü erteleme huyundan vazgeçip daha da üretken bir şekilde hayatını planlayanlar geleceklerini ellerinde tutanlar olacak.


Görev odaklı beceriler işteki başarımız için kritik önemini hala koruyor evet, ve fakat araştırmalar gösteriyor ki artık şirketler işyerinde uyuma ve diğerleriyle iyi çalışma yeteneğimize de değer vermeye başlıyor.



En çok talep gören beş soft beceriden dördü, her yıl en üst düzeylerinde kalıyor ve bu beceriler şirketlerin yıldız çalışanlarında istedikleri en üst beceriler.


1. Yaratıcılık

Neden önemli? Tek bir cümleyle: Robotlar eski fikirleri optimize etmede harika olsa da, organizasyonların çoğu yarının çözümlerini düşünebilen yaratıcı çalışanlara ihtiyaç duyar.


2. İkna

Neden önemli, tek bir cümleyle: Harika bir ürüne, harika bir platforma veya harika bir konsepte sahip olmak bir şeydir, ancak anahtar insanları o deneyimi kullanmaya ikna etmektir.


3. İşbirliği

Neden önemli? Tek bir cümleyle: Yapay zeka çağında projeler gittikçe daha karmaşık ve küreselleştikçe, etkili işbirliği sadece daha da önemli hale geliyor.


4. Adaptasyon (Uyarlanabilirlik)

Neden önemli? Tek bir cümleyle: Uyarlanabilir bir zihin, günümüzün sürekli değişen dünyasında gezinmek için önemli bir araçtır, çünkü dünün çözümleri yarının sorunlarını çözmeyecektir.


Darwin ne demişti hatırlayalım: 'Ne en zeki, ne de en güçlüler hayatta kalacak. Asıl adaptasyon yeteneğini geliştirenler hayatta kalır.'


5. Duygusal Zeka

Önerilen Kurslar: Duygusal Zeka ve Empati

Neden önemli? Tek bir cümleyle: Duygusal zeka, kendi duygularınızı ve başkalarının duygularını algılama, değerlendirme ve bunlara yanıt verme yeteneğidir. Bu yıl en çok talep gören beceri listesinde yeni olan duygusal zeka ihtiyacı, meslektaşlarımıza etkili bir şekilde yanıt vermenin ve onlarla etkileşimde bulunmanın öneminin altını çiziyor.


Soft skill ararken, şirketler duygusal zekaya sahip adaylara odaklanıyor.


Hard skills genellikle bir kişinin şirketindeki rolüne çok özgü olsa da, soft skills - yaratıcılık, ikna, işbirliği, uyarlanabilirlik, duygusal zeka - neredeyse her rolde başarılı olmanızı sağlar.


Bu yıl listede yeni olan duygusal zekanın farklı insanlar için farklı anlamları var. Ancak 1995 yılında en çok satan Duygusal Zeka kitabının yazarı Daniel Goleman, bir öz farkındalık, öz düzenleme, sosyal beceri, empati ve motivasyon karışımına dikkat çekiyor. Kendinizin ve başkalarının duygularını tanıma ve duygusal bilgiyi üretken düşünme ve davranış için yakıt olarak kullanma yeteneğinden bahseder ki bu muazzam bir güç demektir.


Yaratıcılık. Yaratıcılık. Yaratıcılık.


Teknik olarak, yaratıcılık dünyanın en çok talep gören ikinci becerisidir ve bulut bilişim (cloud computing) en üst seviyededir. Ancak bulut bilişim bir hard skilldir. Yani iş gücünün yalnızca bir bölümü için geçerlidir ve soft bir becerinin sahip olduğu kalıcı gücü yoktur.


Tersine, daha yaratıcı düşünmeyi öğrenmek kariyerinizin geri kalanında size fayda sağlayacaktır. Ve makroekonomik eğilimler, yaratıcılığın sadece ileride daha da önemli hale geleceğini göstermektedir.


Bu nedenle, bugün tüm iş profesyonellerinin ustalaşması için yaratıcılığın dünyadaki en önemli beceri olduğunu söylemek zor değil.


Peki sen yaratıcı olmadığını mı düşünüyorsun? Tekrar düşün! Yaratıcılık bir beceridir - pratikle geliştirebileceğiniz bir beceridir. Birçok insan yaratıcılığı düşündüğünde, sanatçıları, grafik tasarımcıları, yazarları, ressamları vb. aklına getirir.


Ancak yaratıcı olmanın anlamı bu değildir, çünkü yaratıcılık sanat demek değildir. Evet, bir sanatçı yaratıcı olabilir, ancak bir yazılım mühendisi, bir matematikçi, bir satış elemanı veya bir CEO da yaratıcı olabilir.


Ben bu konuda özel bir eğitimler tasarlıyorum: Herkes İçin Yaratıcılık! (Creativity Bootcamp) mutlaka sizleri de bekliyorum. Yepyeni bir projem var Academy Unicorn! (web sitemi kendim yapıyorum ama henüz betada o yüzden kusura bakmayın en kısa zamanda sizlerle www.academyunicorn.com) Yaratıcılığını geliştirmek isteyenler için. Korkmadan, çekinmeden, daha özgür hissetmek için!


Bu listedeki tüm soft becerileri geliştirecek farklı eğitim programları 2020'de sizlerle. Aman zaten işte yeterince yoruluyorum eğitime zamanım ya da param yok, üşeniyorum diyorsanız çok üzülürüm. Şimdi kendinizi bir nebze de olsa zorlamazsanız inanın zaman elinizden kayıp gidecek, şimdinin iyisi yarının vasatı. Hayat hızlı akıyor ne olur siz de bir yerinden tekrar yakalayın hayatınızı, hayallerinizi ve kendinizi!


Biliyorum etrafta çok fazla eğitim/seminer/atölye var. Bu kadar fazla arz da bizi tembelleştiriyor. Aman nasılsa birini kaçırsam diğerine giderim diyoruz. Erteliyoruz çünkü acı çekmek istemiyoruz.


Zaten attention economy döneminde yaşıyoruz. Bu konuyu derinlemesine araştırdığım bir dönemdeyim. Bu kadar fazla uyaran arasında birini seçmekte kendim de zorlanıyorum. Sizler de zorlanıyorsunuzdur tahminimce. (paradox of choice) Mesela 10 tane kahve kupam var ama benim en sevdiğim kupada kahvemi içmek bana ayrı bir tat veriyor. Her sabah onda içiyorum. Bu tadı bulabilmek ve yaratabilmek gerek.


Tüm bunlar sizin için ne ifade ediyor?


Üşenmeyin. Ertelemeyin. Vazgeçmeyin. Umutsuzluğa kapılıp vazgeçmeyin. Kendinizi şaşırtın. Kendinize güvenin. Bu oyunda tekrar güçlenip öne çıkın. Hayat yedek kulübesinde beklemek ve o zevkle oynayanları izleyerek hayıflanmak için inanın çok kısa. Yaşayın bu hayatı. Tüm potansiyelinizle yaşayın!


Ve tekrar ediyorum: 'Bugün Kendinize Yapabileceğiniz Yaratıcı Becerilerinizi Güçlendirmekten Daha İyi Yatırım Yok!'


Sevgilerimle,

Gizem

Recent Posts
Follow Me
bottom of page