top of page
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Google+ - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
Featured Posts

NE İSTEDİĞİMİ BİLMİYORUM!


Evet, doğru duydunuz, ne istediğimi bilmiyorum ben. Ama sizin bilmediğiniz bir şeyi biliyorum:) Çoğu insan ne istediğini bilmiyor! Bu soru o kadar uzun zamandır insanlığın peşinde ki inanın bana yalnız değilsiniz. Her günün sonunda ve gün başlarken kafamızda bu soruyla başlıyoruz: Ben ne istiyorum yahu?

Çok iyi bir işimiz, eşimiz, çocuğumuz olabilir ama yine de başka şeyler istiyor olabiliriz, yetmiyordur. Ya da aşık olmak isteyip de olamıyorsunuzdur, nasıl birini istediğinizi bilmiyorsunuzdur, nasıl bir işte çalıştığınızı, nelere yeteneğiniz olduğunu, nerede yaşamak istediğinizi, ne yapmak istediğinizi bilmiyor musunuz?

Ee, kim biliyor o zaman? Ne zaman bileceğiz?

Yaklaşık 6000 kişiyle yaptığım görüşmeler sonunda en çok sorulan sorunun ne olduğunu biliyor musunuz? “Gizem sanırım ne yapmak istediğimi bilmiyorum.” Görüşmelerimizde de size sihirli bir değnekle ne istediğinizi söylemeyeceğim, hayır. Bunu sizin kendi kendinize keşfetmeniz gerek. Ben sadece orada durup size sorular soruyorum, bazen saçma, bazen zor, bazen de alakasız ama kendi içinde alakalı olan.

Ailenizle ya da çevrenizle sorunlarınız mı var? Sizi anlamıyorlar mı? Sizi illa ki bir kalıba sokup, kurumsal bir iş, emeklilik, evlilik ve toruna doğru giden o garantici hayata mı sürüklüyorlar? Çok mu beklentileri yüksek? Ne yaparsanız yapın bu beklentileri dolduramayacaksınız emin olun. O yüzden biraz da oksijen maskesini kendinize takma vakti geldi de geçiyor. (uçak düşmüyor ama düşen uçakta o maskeyi yanınızda kim olursa olsun önce sizin takmanız gerekiyor değil mi?)

Şimdi kendinize izin vererek şu soruları sormanızı istiyorum. Benim bu hayattaki amacım nedir? Ben neden buradayım? Ne yapmak istiyorum? Peki neden yapmıyorum? Yapamıyorum? Beni engelleyen en büyük şey nedir? Yaparsam nasıl hissedeceğim? Bir an kendinizi o herşeyi yaparkenki ruh halinizde hissetmenizi istesem? Çok mu zor? Hadi rahatlayın biraz, kendinizi şarj edin.

İnsanın kafası karışık, kızgın, düşlere dalmışsa ya da kaçış yolları arıyorsa önemli olan şey, gerçek nedeni bulmaktır, bin bir bahaneyle sığınacak akılcı şeyler bulmak değil. İçimizden gelen sese kulak vermemiz gerekir. Bu ses oldukça çabuk neden böyle huzursuz, üzgün ya da kızgın olduğumuzu söyler.

Şimdi ne istediğinizi bulabilmeniz için küçük adımlarla başlayalım ne dersiniz?

1. Çocukken ne olmak istiyordunuz?

Hepimizin çocukluk hayalleri vardı. Ve onlardan bir zaman vazgeçtik. Şimdi sizden bunu hatırlamanızı rica ediyorum. 5 yaşındaki halinize gidin lütfen. Ne yapıyor o çocuk? Ne olmak istiyor?

2. Şu an yaptığınız işi seviyor musunuz?

Hayat koşullarından, ekonomik kaygılardan, etrafımızdakiler bizle guru duysun diye, ya da yapacak başka bir alternatifimiz olmadığından, …..gibi gibi gibi sebeplerle şu an bir işte çalışıyoruz. Peki yaptığınız işi, bulunduğunuz yeri, yöneticinizi, çalışma arkadaşlarınızı seviyor musunuz?

3. Yapmaktan keyif aldığınız şeyler neler?

Cuma günü işten çıktınız, haftasonunda neler yapıyorsunuz? Tatilde neler yapmaktan keyif alıyorsunuz? Yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız aktiviteler neler? Hadi bunları hatırlayalım birlikte. Minimum 8 şey yazmanızı rica ediyorum.

4. Yetenekleriniz neler?

Bazen kendi yeteneklerimizi görme konusunda zorlanırız. Arkadaşların, ailen, seni iyi tanıdığını düşündüğün kişilere sor bakalım sen neleri iyi yapıyormuşsun? Eğer nelere yeteneğin olduğundan emin olamıyorsan dışarı çık ve yeni bir şeyler dene. Başka insanların yeteneklerini izle, gözlemle ve onlarla bu konularda konuşmaktan zevk al. Dinle. Düşünsene, en çok takdir ettiğin insanların hangi yetenekleri var belki bilmiyorsun, daha önce o gözle bakmadın çünkü.

Seminerlere katıl, kongrelere git, sevdiğin insanların derslerine katılmayı teklif et. Mentorluk yap, mentorluk al. Sor. Onlar nasıl başarmış?


Bu sorunun cevabı olarak resim, müzik vs beklemiyorum. Mesela benim yeteneğim “dinlemek”, problem çözmek.. Siz de saçma da olsa aklınıza gelen her şeyi yazın lütfen.


5. Kısıtsız kaynağınız olsa neler yapmak isterdiniz?

Burada biraz uçmanızı istiyorum, para, zaman, aile, yaş kısıtlarınızı kaldırın. Hayal edin. Yaratın. Sınırsız düşünmeye zorlayın kendinizi.


Mesela ben hep doğu seyahati yapmak istemiştim, ertelediğimi farkettim ve geçtiğimiz hafta nihayet trende 30 saat kendimle seyahat ettim. Harikaydı, sizle de paylaşmak isterim hemen buradan:)



6. Peki yapmak istediklerinizin önündeki engeller neler?

Ee tabii ki hayat kuşlar çiçekler böcekler değil. Yapmak istediklerimizi yapamamızın da sebeğleri var. Ama nolur “para” yazıp bırakmayın. Daha çok çevre koşullarına odaklanın tamam ama kendinize de sorun lütfen. Neden yapmıyorum?

Şimdilik sadece bu 6 soruyu cevaplamanızı istiyorum. Ama kağıt kalem kullanarak yazın lütfen, beyin el koordinasyonumuz klavyeyle değil de kağıda yazarken daha bir aktif oluyor, daha çok hislerimizle bağlantıya geçiyoruz.

Cevaplarınızı bana gönderebilirsiniz, birlikte analiz edebiliriz. Tek yapmanız gereken web sitemden yüzyüze, online ya da telefonla randevu almak o kadar(cık) ya da gizemsahan@gizemsahan.com a mail atabilirsiniz.

PS: Bu konuyla ilgili atölye çalışmaları yapmaya karar verdim. Sizler için havanın yağmurlu olmadığı 3 gün seçtim. Her biri farklı olacak ama size uygun bir günü seçebilirsiniz. İstanbul'da 27 Ocak 2019, 3 Şubat 2019, 16 Şubat 2019. Hatta biri kendine biri de değer verdiğin bir kişiye olmak üzere her atölyeye 2 kişilik de davetiye veriyorum. Katılmak için Instagramdan veya maille bana ulaşabilirsiniz :)



Düşünsenize, herkes hayallerini gerçekleştirebilse bu dünya nasıl bir yer olurdu? Biz düşünelim, düşünmek çok güzel şey ama aksiyonsuz düşünme değişim yaratmaz, hadi kolları sıvama vakti! Size güveniyorum, yapabilirsiniz:)

Sevgilerimle,

Gizem


Recent Posts
Follow Me
bottom of page